Τα οφέλη της σοκολάτας στον οργανισμό
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό και γευστικό κομμάτι σοκολάτας;
Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα για πολλούς είναι μια ένοχη απόλαυση και αυτό επειδή έχει συνδεθεί και με κάποιες αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό ορισμένων ανθρώπων.
Οι βλάβες στα δόντια, η ακμή και η αύξηση του βάρους αποτελούν κάποιες από τις πιο διαδεδομένες αρνητικές επιπτώσεις.
Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ αν η σοκολάτα κάνει καλό και ποια είναι τα οφέλη της στον οργανισμό σας ;
1. Κάνει καλό στην καρδιά
Η συστηματική κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην καρδιά και κατ’ επέκταση στον οργανισμό του ανθρώπου.
Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κατεχίνες και προκυανιδίνη, οι οποίες φαίνεται ότι προσφέρουν προστασία ενάντια στις καρδιακές παθήσεις.
Ειδικότερα, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης..
2. Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού
Η σοκολάτα, κυρίως η μαύρη, ανήκει στις τροφές που συμβάλλουν θετικά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο στον Καναδά έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά μαύρη σοκολάτα (περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα) αντιμετώπιζαν κατά 20-45% μειωμένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό.
3. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Το κακάο έχει αντιθρομβωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες, οι οποίες δρουν με παρόμοιο τρόπο με την ασπιρίνη, αυξάνοντας τη ροή και κυκλοφορία του αίματος.
4. Φτιάχνει τη διάθεση
Ακόμα και ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας είναι ικανό να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα ανεξαρτήτως είδους, μαύρη, λευκή ή γάλακτος.
Η κατανάλωση της σοκολάτας προσφέρει ευχαρίστηση στον άνθρωπο.
Πέρα όμως από τον προφανή λόγο αύξησης της διάθεσης, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα, με περιεκτικότητα 70% σε κακάο, έχει θετική επίδραση στα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφινών του οργανισμού.
5. Δίνει ενέργεια
Η σοκολάτα, όταν καταναλώνεται με μέτρο, αποτελεί πολύ καλή πηγή ενέργειας.
Η θεοβρωμίνη, σε συνδυασμό με τους υδατάνθρακες που περιέχει η σοκολάτα, ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό προσφέροντας μυική τόνωση.
Η ένταξη της σοκολάτας στη διατροφή μας είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, αρκεί να μην υπερβάλλουμε στις ποσότητες που καταναλώνουμε.
Η τακτική κατανάλωση, κυρίως μαύρης σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας.
Δείτε πώς το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλειας υγείας NN Direct Health δίνει τη δυνατότητα σε εσάς και τους αγαπημένους σας να αποκτήσετε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια κάλυψη σε 44 κορυφαία νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα.
Ενημερωθείτε για τις καλύψεις του προγράμματος και διαβάστε περισσότερα για το κόστος ασφάλειας υγείας.
Πηγές:
https://www.clickatlife.gr/story/8717/deka-giati-ofelei-i-sokolata-alitheia-sokolata-alitheia
https://www.onmed.gr/ygeia/story/350909/sokolata-poso-meionei-ton-kindyno-egkefalikoy-ti-prepei-na-prosexete
https://medlabgr.blogspot.com/2011/02/h.html#ixzz5ZZM0ZgqY
https://www.mednutrition.gr