Η παχυσαρκία και οι τρόποι αντιμετώπισης της

Η παχυσαρκία και οι τρόποι αντιμετώπισης της

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι είναι η παχυσαρκία;

 

Η παχυσαρκία δεν εντάσσεται στις διατροφικές διαταραχές. 

Θεωρείται όμως παγκοσμίως μια από τις πιο επικίνδυνες παθήσεις, καθώς υπάρχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισής της τόσο στον πληθυσμό των ενηλίκων όσο και σε αυτόν των παιδιών.

Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση, κατά την οποία παρατηρείται υπερβολική εναπόθεση λίπους και έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου. 

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η υπερφαγία, ένα δυσλειτουργικό διατροφικό πρότυπο συμπεριφοράς, κατά το οποίο παρατηρείται κατανάλωση ποσότητας τροφής μεγαλύτερης απ’ ότι συνήθως θα κατανάλωνε κάποιος σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, κατά κανόνα μικρότερο των 2 ωρών. 

 

Πώς αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

 

Οι μέθοδοι που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι οι εξής:

 

● Δίαιτα

 

Οι δίαιτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

1. Ολιγοθερμιδικές δίαιτες ή υποθερμιδικές και άλιπες, οι οποίες βασίζονται στη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και λιπών.

2. Σε εκείνες που βασίζονται στην εκλεκτική στέρηση ή υπερκατανάλωση ορισμένων από τα βασικά διατροφικά συστατικά όπως π.χ. πρωτεϊνών, υδατανθράκων ή λιπιδίων.

 

● Σωματική άσκηση

 

● Φαρμακευτική αγωγή/Φάρμακα αδυνατίσματος

 

Πολλοί άνθρωποι, με σκοπό να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία, καταφεύγουν χωρίς συνταγή γιατρού στα γνωστά ως χάπια αδυνατίσματος. 

Τα περισσότερα από αυτά είναι άγνωστης προέλευσης και χορηγούνται χωρίς να έχουν ελεγχθεί. 

Είναι απαγορευμένα και έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αϋπνία, ταχυπαλμία, ενώ επίσης προκαλούν νευρικότητα και τρέμουλο.

Υπάρχουν όμως και αυτά που δίνονται με συνταγή γιατρού, τα οποία δρουν στο πεπτικό σύστημα και δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του περιττού λίπους ή δρουν στο κέντρο της πείνας στον εγκέφαλο και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. 

 

● Φυσικά συμπληρώματα

 

Πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών, καθώς και στην αποβολή του περιττού λίπους.  

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την παχυσαρκία ουσιαστικά

 

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. 

Πέρα από καλή διατροφή και άσκηση, χρειάζεται και διαμόρφωση/μετατροπή συμπεριφοράς (Behavior Modification), καθώς και ομαδική υποστήριξη.

Σημαντικό όμως για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι τα άτομα να λαμβάνουν ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. 

Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η αποκατάσταση του βάρους και της παθολογικής διατροφικής συμπεριφοράς. 

Ταυτόχρονα όμως εξετάζουμε τα αίτια της διαταραχής και στοχεύουμε στην αντικατάσταση των δυσλειτουργικών σκέψεων που οδηγούν στην υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό με νέες πεποιθήσεις, κίνητρα και μοτίβα συμπεριφοράς. 

Τα άτομα που τους είναι δύσκολο να χάσουν βάρος από μόνοι τους, ίσως χρειάζεται να συμμετάσχουν σε μια ομάδα όπου θα μοιράζονται το «φορτίο» του ίδιου προβλήματος και τις λύσεις αυτού. 

Ο χρόνος που θα περάσει το άτομο σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος θα τον βοηθήσει να μάθει καινούριες τεχνικές και να αποκτήσει τη δύναμη και την αφοσίωση για να συνεχίζει τον αγώνα για απώλεια βάρους, αλλά και τη διατήρησή του στα επιθυμητά όρια. 

 

Φροντίστε για την υγεία σας, αλλά και της οικογένειάς σας, χαρίζοντάς τους ένα μοναδικό δώρο. 

Επιλέξτε το πρόγραμμα ασφάλειας υγείας NN Direct και προσφέρετε στους αγαπημένους σας τη σιγουριά μίας αξιόπιστης ιδιωτικής ασφάλισης. 

Ενημερωθείτε για τις καλύψεις του προγράμματος της NN Direct Health σε σύγκριση με μία κάρτα υγείας, καθώς και για το κόστος ασφάλισης υγείας

 

 Πηγές:

https://www.psycholozin.gr/arthrografia/psychologia-enhlikwn/paxysarkia-aitia-epiptwseis-kai-tropoi-antimetwpishs.html

http://paxysarkia2012.blogspot.com/p/blog-page.htm

Ρυθμίσεις
Facebook Share Twitter Share
Θέλετε βοήθεια;
  •     Δωρεάν από σταθερό
    800 100 60 60
  • από κινητό και από το εξωτερικό
    +30 210 950 60 60

  • direct.NNHellas.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Λ. Συγγρού 198, 17671 Aθήνα ΤΗΛ 800 1006060, 210 9506060 E-MAIL info@nndirect.gr WEBSITE www.nndirect.gr