Η διάθεση μας το καλοκαίρι: Πως να αποφύγουμε την εποχιακή κατάθλιψη
Η αναφορά στο καλοκαίρι στους περισσότερους από εμάς ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις και προκαλεί προσδοκίες για νέες, καλύτερες εμπειρίες. Για μία μερίδα ανθρώπων όμως οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να αποτελέσουν ένα δυσάρεστο διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου η “πεσμένη” ψυχολογική κατάσταση μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητά τους.
Τι οδηγεί στην εποχιακή καλοκαιρινή κατάθλιψη; Σωματικοί και ψυχολογικοί παράμετροι
Ένας λόγος που οι άνθρωποι εκδηλώνουν μεγάλη συναισθηματική φόρτιση κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι οι υψηλές προσδοκίες για χαλάρωση και ψυχαγωγία.
Λόγω της γενικότερης χαλάρωσης που προκαλεί η εποχή αυτή, τουλάχιστο κατά το μήνα των θερινών διακοπών, η θεωρία λέει ότι όλοι μας πρέπει να περνάμε καλά. Για πολλούς μάλιστα, η αύξηση του ελεύθερου χρόνου και της χαλάρωσης οδηγεί σε επιπλέον ώρα για ψυχολογική αυτοαναζήτηση, σωματική κριτική, αναθεώρηση των σχέσεων και της ζωής τους.
Στην ουσία, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ίδιο μας τον εαυτό, κάτι που αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν.
Πως η δυνατότητα ή όχι για θερινές διακοπές, μπορεί να ρίξει τη διάθεσή μας
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει φυσικά και η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση που για πολλούς σημαίνει λιγότερα χρήματα για καλοκαιρινές διακοπές ή αδυναμία για μία θερινή εξόρμηση.
Η υπερβολική ζέστη αποτελεί ένα ακόμη παράγοντα που ρίχνει την διάθεση, με μία μερίδα ανθρώπων να νιώθουν κατάπτωση και αδυναμία λόγω της ζέστης και να περιορίζονται σε κλιματιζόμενους χώρους και έτσι να απέχουν από κοινωνικές δραστηριότητες.
Τα βασικά σημάδια που προδίδουν την εποχιακή κατάθλιψη
Είτε πρόκειται για τον ίδιο μας τον εαυτό, είτε για κάποιο κοντινό και αγαπημένο μας πρόσωπο, είναι επιτακτική η ανάγκη να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια μίας τέτοιας κατάστασης έγκαιρα.
Η κατάθλιψη είναι μία επώδυνη παθολογική θλίψη με ψυχοσωματικές επιδράσεις στον παθόντα. Πολλές φορές συνοδεύεται από έλλειψη αυτοεκτίμησης, ενδιαφερόντων και ελπίδας. Δεν είναι η θλίψη αυτή που ορίζει την καθημερινότητά τους αλλά αυτό που επικρατεί είναι η αίσθηση ότι βρίσκεται παγιδευμένος και ανίκανος να δει το νόημα σε οτιδήποτε κάνει.
Ο παθών δυσκολεύεται να ζήσει την καθημερινότητά του με εμφανή την έλλειψη συγκέντρωσης στις δραστηριότητές του. Η συναισθηματική αυτή κατάσταση μπορεί να τον επηρεάσει ακόμα και σε σωματικό επίπεδο με πονοκεφάλους, γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις αλλά και διαταραχή ύπνου.
Πως να αντιμετωπίσετε και να προλάβετε την κατάθλιψη του καλοκαιριού
Η κατάθλιψη είναι μία κατάσταση την οποία ο ίδιος ο παθών πρέπει – αλλά και οι γύρω του πρέπει να τον βοηθήσουν – να ξεπεράσει. Μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι:
Σωστή Διατροφή: Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η διατροφή είναι ικανή να ανεβάσει την ψυχολογική μας κατάσταση.
Διατροφή: Η διατήρηση της γλυκόζης σε χαμηλά επίπεδα, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (άγριο ρύζι, μακαρόνια & κριτσίνια ολικής άλεσης), η επιλογή τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη (κρέας, αυγά, μπανάνες, αβοκάντο κλπ.) μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεσή μας.
Αερόβια Γυμναστική: Είναι γνωστό πως η γυμναστική και δη η αερόβια, όπως το τρέξιμο και η κολύμβηση συμβάλουν στη δυναμική παραγωγή ενδορφινών.
Στόχος είναι, είτε αφορά εμάς τους ίδιους είτε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, να κάνουμε την αρχή και σταδιακά να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε την αλλαγή στη διάθεσή μας.
Περισσότερος χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα: Συχνά η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, κάτι που κινδυνεύει να επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερη θετική ενέργεια που μπορούμε να λάβουμε ανιδιοτελώς από τους αγαπημένους μας ανθρώπους.
Χόμπι και νέες δραστηριότητες: Οτιδήποτε μας κάνει να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα μας μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχοσύνθεσή μας. Νέα χόμπι και δραστηριότητες μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην επικράτηση μίας θετικότερης προσέγγισης της ζωής μας.
Αυτοεκτίμηση: Η μεγαλύτερη έκθεση του σώματός μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να εντείνει τις ανασφάλειες μας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ομορφιά μας καθορίζεται από τα επίπεδα αυτοπεποίθησής μας και τα ανθρώπινά μας χαρίσματα. Δώστε εμφάνιση στο να καλλιεργήσετε τον εαυτό σας περισσότερο εσωτερικά και εκτιμήστε τις ικανότητές σας.
Σε περιπτώσεις που τα παραπάνω δεν βοηθήσουν στην αλλαγή της ψυχολογικής κατάστασης, μία επίσκεψη σε έναν ειδικό για μια εμπεριστατωμένη διάγνωση θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την διάθεσή σας και να προλάβετε την εποχιακή κατάθλιψη.
Πηγές:
https://www.e-psychology.gr/depression-bipolar-disorder-grief/2575
http://www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/kalokerini-katathlipsi-afta-ine-ta-simadia-sos/40334/
http://www.bioathens.com/i-katathlipsi-tou-kalokeriou/
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Φροντίστε τους αγαπημένους σας επιλέγοντας το καλύτερο πρόγραμμα ασφάλισης για την οικογένειά σας. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ασφάλειας υγείας ή καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες στο 800 100 60 60.