Συμβουλές σωστής διατροφής κατά την περίοδο των εορτών
Τα στολισμένα σπίτια και οι φωταγωγημένοι δρόμοι προμηνύουν τον ερχομό της πιο χαρούμενης περιόδου του έτους.
Η εορταστική περίοδος παραδοσιακά συνοδεύεται από οικογενειακά τραπέζια και συγκεντρώσεις με φίλους. Δεδομένου ότι θερμιδογόνα εδέσματα, όπως η γεμιστή γαλοπούλα, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και η βασιλόπιτα κυριαρχούν στο γιορτινό τραπέζι, η διατήρηση του βάρους μας σε φυσιολογικά επίπεδα προϋποθέτει αυτοσυγκράτηση.
Το γεγονός ότι μία τέτοια προσπάθεια απαιτεί ισχυρή αντοχή απέναντι στους πειρασμούς δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει.
Η λύση στο πρόβλημα προκύπτει από τους κατάλληλους χειρισμούς και τον σωστό σχεδιασμό του διατροφικού σας προγράμματος.
Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για να μετριάσετε σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του σωματικού σας βάρους τις γιορτές.
Διατροφή τις Γιορτές: Τι να Κάνετε Πριν το Φαγητό
Όταν είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι το βράδυ ή το μεσημέρι ή αν έχετε προγραμματίσει να φάτε κάπου έξω, προτιμήστε να φάτε πιο πριν κάτι ελαφρύ όπως για παράδειγμα μερικά λαχανικά ή μία σαλάτα ή ένα γιαούρτι με δημητριακά, ώστε να μετριάσετε την πείνα σας.
Πριν καθίσετε στο τραπέζι για να απολαύσετε το γεύμα σας φροντίστε να πιείτε 1-2 ποτήρια νερό, ώστε με μικρή ποσότητα φαγητού να νιώσετε κορεσμό.
Αποφύγετε το να “τσιμπολογάτε” μέχρι να σερβιριστεί το κυρίως γεύμα και προτιμήστε να μην φάτε ορεκτικά.
Διατροφή τις Γιορτές: Τι να Κάνετε Κατά την διάρκεια του φαγητού
Επιλέξτε από πριν τι θα φάτε και τοποθετήστε το στο πιάτο σας, ώστε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο της ποσότητας που θα καταναλώσετε.
Φροντίστε να γεμίστε το ½ του πιάτου σας με σαλάτα. Οι φυτικές ίνες θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο γρήγορα στον κορεσμό και θα μειώσουν την απορρόφηση λίπους.
Στο ¼ του πιάτου τοποθετήστε πρωτεϊνούχες τροφές. Προτιμήστε το λευκό κρέας έναντι του κόκκινου, όπως για παράδειγμα κοτόπουλο ή γαλοπούλα, τροφές υψηλής βιολογικής αξίας και πλούσιες σε βιταμίνες του Β συμπλέγματος,οι οποίες δεν δίνουν μεγάλες ποσότητες λίπους και θερμίδων και περιέχουν χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων (αυτών που αυξάνουν τη χοληστερίνη) και μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε την πέτσα.
Στο υπόλοιπο ¼ προσθέστε κάποιον υδατάνθρακα ωστόσο αποφύγετε επιλογές με λιπαρά dressing.
Διατροφή τις Γιορτές: Τι να Κάνετε Μετά το φαγητό
Περιοριστείτε σε ένα είδος γλυκού, μην δοκιμάσετε απ’ όλα. Επιλέξτε ένα γλύκισμα που παρασκευάζεται με ελαιόλαδο, όπως ένα μελομακάρονο.
Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ και αν είναι εφικτό να την αποφύγετε τελείως.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, επιλέξτε κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά.
Το κόκκινο κρασί υπερτερεί των υπολοίπων λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, τα οποία χαρίζουν στον οργανισμό σας επιπρόσθετη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Χρήσιμες συμβουλές
Αν έχετε νηστέψει το προηγούμενο διάστημα, η επανένταξη όλων των ομάδων τροφίμων στο διαιτολόγιο σας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αφού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και γαστρεντερικές διαταραχές.
Τέλος, μην παραλείπετε να αθλείστε συστηματικά ακόμα και στην περίοδο των εορτών.
Αυτές τις γιορτές χαρίστε στην οικογένεια σας ένα μοναδικό δώρο. Επιλέξτε το πρόγραμμα ασφάλειας υγείας NN Direct και προσφέρετε στους αγαπημένους σας τη σιγουριά μίας αξιόπιστης ιδιωτικής ασφάλισης.
Πηγές:
http://www.funkycook.gr/diatrofikes-simvoules-gia-tis-giortes/
https://www.nutripedia.gr/simvoules-diatrofis-gia-ta-christougenna/