Νόσος Αλτσχάιμερ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διάγνωση της

Νόσος Αλτσχάιμερ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διάγνωση της

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έρευνες έχουν δείξει πως κάθε 3 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα περιστατικό άνοιας στον κόσμο. Η άνοια ορίζεται ως το σύνολο των εκφυλιστικών συνδρόμων του ανθρώπινου εγκεφάλου που επηρεάζουν τη σκέψη, τη μνήμη, το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, την αντίληψη και την ικανότητα μάθησης και κρίσης. Η πιο συνήθης μορφή της άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού. Παρακάτω θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διάγνωση Νόσου Αλτσχάιμερ: Αναγνωρίστε τα πρώτα σημάδια της Νόσου Αλτσχάιμερ


Με το πέρασμα των χρόνων είναι φυσιολογικό να παρατηρείται ελαφριά απώλεια μνήμης σε άτομα της τρίτης ηλικίας.


Θα πρέπει όμως να σκεφτείτε σοβαρά μια επίσκεψη σε νευρολόγο εάν παρατηρήσετε σε εσάς ή σε συγγενικό σας πρόσωπο κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ή συνδυασμό αυτών:


• Δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε άνετα καθημερινές δραστηριότητες με δική σας πρωτοβουλία και χωρίς καθοδήγηση (πχ το στρώσιμο ενός τραπεζιού)
• Παρουσιάζετε την τάση να χάνετε εύκολα το δρόμο ή τον προορισμό σας.
• Ομιλείτε πλέον με αργότερο ρυθμό συγκριτικά με το παρελθόν
• Δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας και να τακτοποιήσετε τους λογαριασμούς και τις εκκρεμότητές σας.
• Παρουσιάζετε «φτωχή» κριτική ικανότητα και λαμβάνετε λανθασμένες αποφάσεις.
• Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας και έχετε ενδείξεις κατάθλιψης, ενόχλησης και νευρικότητας (πάντοτε συγκριτικά με το παρελθόν)

Τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ είναι συνήθως πιο εμφανή όταν βρίσκεστε σε νέο περιβάλλον ή αντιμετωπίζετε μια πρωτόγνωρη για εσάς κατάσταση.


Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η Νόσος Αλτσχάιμερ συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ πιο σπάνια έχουν καταγραφεί περιστατικά σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Διάγνωση Νόσου Αλτσχάιμερ


Δυστυχώς η Νόσος Αλτσχάιμερ δε μπορεί να θεραπευτεί 100% λόγω του ότι δεν έχουν γίνει ακόμη ξεκάθαρα τα αίτια που την προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα.


Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική περίθαλψη όσο πιο σύντομα γίνει η διάγνωση. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στον οικογενειακό γιατρό σας ή σε ειδικό νευρολόγο εάν παρατηρήσετε μη φυσιολογική συμπεριφορά στη μνήμη ή στην αντίληψή σας.


Η ΝΝ Hellas βρίσκεται δίπλα σας μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφάλειας υγείας βοηθώντας σας να προστατεύσετε την υγεία εσάς και της οικογένειάς σας με κάλυψη σε 42 νοσοκομεία πανελλαδικά, περιλαμβανομένων του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Διαβαλκανικό και τα νοσοκομεία Ιασώ.


Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας και ποια είναι τα υπέρ και τα κατά του σε σύγκριση με μια κάρτα υγείας.

Πηγές:
http://www.onmed.gr/ygeia/story/347543/21-septemvrioy-pagkosmia-hmera-nosoy-altsxaimer?v8
http://www.moh.gov.gr/articles/news/694-pagkosmia-hmera-kata-ths-nosoy-alzheimer

Theme picker

Ρυθμίσεις
Facebook Share Twitter Share
Θέλετε βοήθεια;
  •     Δωρεάν από σταθερό
    800 100 60 60
  • από κινητό και από το εξωτερικό
    +30 210 950 60 60

  • direct.NNHellas.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Λ. Συγγρού 198, 17671 Aθήνα ΤΗΛ 800 1006060, 210 9506060 E-MAIL info@nndirect.gr WEBSITE www.nndirect.gr