Καφές & Υγεία: Οι κίνδυνοι και τα οφέλη

Καφές & Υγεία: Οι κίνδυνοι και τα οφέλη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι γεγονός πως ο καφές θεωρείται το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο. Αποτελεί μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια και ειδικά η χώρα μας θεωρείται πρωταθλητής στην κατανάλωση του καφέ.

Σύμφωνα με έρευνα για την υγεία των Ελλήνων, που πραγματοποίησε η εταιρεία IPSOS το 2016  για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρίας NN Hellas, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 35% απάντησαν ότι καταναλώνουν2 καφέδες την ημέρα, ενώ σε ποσοστό 32% καταναλώνουν έναν καφέ την ημέρα.

Το 12% του δείγματος συνηθίζει να πίνει τρεις καφέδες ανά ημέρα και υπάρχει και ένα ποσοστό 3% που αναφέρει ότι θα καταναλώσει τουλάχιστον τέσσερις καφέδες σε ημερήσια βάση. Τελικά, μόλις ένα 17% των συμμετεχόντων ανέφεραν πως δεν πίνουν καθόλου καφέ.

4 συν 1 οφέλη από την κατανάλωση του καφέ

1.Επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, συσχέτισε τη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου του καρκίνου του εντέρου, με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ. Τα αποτελέσματα υπήρξαν ενθαρρυντικά για τους λάτρεις του καφέ, καθώς έδειξαν πως ακόμη και μια μέτρια κατανάλωση καφέ - ένας έως δύο καφέδες τη μέρα - σχετίζεται με μια μείωση κατά 26% της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για κατανάλωση πάνω από δυόμιση καφέδες καθημερινά, ο κίνδυνος μειώνεται έως 50%. Να σημειωθεί πως η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ).


2. Υγιή μαλλιά. Η καφεΐνη έχει βρεθεί πως αλληλεπιδρά με τους θύλακες των τριχών και ρυθμίζει την ανάπτυξή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φυσική ανανέωση του χρώματος και του όγκου των μαλλιών, την λάμψη και την απαλότητα.

3. Ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση της καφεΐνης μας προστατεύει από τη τερηδόνα και τα βακτηρίδια του οδοντικού σμάλτου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει ο καφές να πίνεται χωρίς ζάχαρη και γάλα!

4. Ο καφές είναι ικανός να αυξήσει την ικανότητα επαγρύπνησης και αυτοσυγκέντρωσης καθώς και τις πνευματικές επιδόσεις. Ο συνδυασμός του καφέ με τη ζάχαρη, δηλαδή της διεγερτικής δράσης της καφεΐνης και της γλυκόζης, βελτιώνουν τη δυνατότητα του ατόμου να βρίσκεται σε εγρήγορση.


5.  Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard, που δημοσιεύτηκε στο «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», διαπιστώθηκε πως ο καφές έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Η φύση του αυτή οφείλεται στα αντιοξειδωτικά χλωρογενή οξέα (πολυφαινόλες) και τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη), που περιέχουν όλα τα είδη καφέ, ακόμη και ο στιγμιαίος και ο ντεκαφεϊνέ.


5 συν 1 κίνδυνοι από την κατανάλωση καφέ


1. Η υπερβολική κατανάλωση καφέ έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό σας. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, η καφεΐνη αυξάνει την νευρικότητα, την ένταση και το άγχος ειδικά σε αγχώδη άτομα ή σε άτομα που πάσχουν από κρίσεις πανικού και έχουν προδιάθεση να εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές.


2. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, μπορεί να προκαλέσει αϋπνίες όταν καταναλώνεται ποσότητα άνω των 250 με 500mg. Μαζί με τις αϋπνίες, σε αυτές τις ποσότητες παρατηρείται και τρόμος στα χέρια (τρέμουλο), αλλά και συχνοουρία.


3. Στις περιπτώσεις ημερήσιας κατανάλωσης καφεΐνης άνω των 500mg έχουν αναφερθεί καρδιακές αρρυθμίες και κρίσεις, ενώ 8 με 10 γραμμάρια καφεΐνης είναι ικανά να προκαλέσουν ακόμη και απώλεια ζωής. Βέβαια, αυτή η ποσότητα είναι μη ρεαλιστική, καθώς αυτά τα γραμμάρια αντιστοιχούν σε  50 με 100 φλυτζάνια καφέ σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. 


4. Η καφεΐνη είναι δυνατόν να προκαλέσει εθισμό. Η απότομη διακοπή του καφέ σε όσους καταναλώνουν συστηματικά καφέ, μπορεί να επιφέρει συμπτώματα στέρησης: αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, πονοκέφαλο, εκνευρισμό.


5. Ο καφές έχει συνδεθεί αρνητικά με το θέμα της εγκυμοσύνης. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νεβάδα αναφέρει πως ο καφές μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής στις εγκύους, γι’ αυτό πολύ συχνά ακούμε ότι οι γυναίκες που κυοφορούν πρέπει να μειώσουν τους καφέδες και αν είναι εφικτό να μην πίνουν καθόλου.


6. Ο καφές, ακόμα κι ο ντεκαφεϊνέ, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία επιφέρει πήξη του αίματος. Επομένως, αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή θρομβώσεις.


Είναι ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο θα σας προσφέρει βραχυπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα οφέλη πέρα από την γευστική ευχαρίστηση. Συνδυάζοντας τον καφέ με υγιεινή διατροφή και μέτρια φυσική δραστηριότητα θα εξασφαλίσετε την προστασία της υγείας σας.


 Mάθετε περισσότερα για το κόστος ασφάλειας υγείας ή ενημερωθείτε για τις διαφορές σε καλύψεις με μία κάρτα υγείας. Δείτε τις παροχές του προγράμματος ασφάλειας υγείας NN Direct Health και χαρίστε σε εσάς και την οικογένειας σας την σιγουριά μιας αξιόπιστης ιδιωτικής ασφάλισης.

Πηγές:
http://news247.gr/eidiseis/life/poioi-ellhnes-pinoyn-perissotero-kafe-kai-poso-enas-muthos-katarriptetai.4785038.html

https://delamano.cafe/category/περί-καφέ/καφές-και-υγεία/

https://delamano.cafe/νέα-έρευνα-για-τον-καφέ-για-ποια-μορφή/

http://e-diatrofi.org/%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CE%B3/#i-2

http://www.clickatlife.gr/your-life/story/13471/oi-10-euergetikes-gia-tin-ugeia-draseis-tou-kafe

http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/31131/o-kafes-sto-mikroskopio/

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/32462/poia-einai-ta-ofeli-toy-kafe-stin-ygeia.html

http://www.sigmalive.com/archive/lifestyle/health/310557

Theme picker

Ρυθμίσεις
Facebook Share Twitter Share
Θέλετε βοήθεια;
  •     Δωρεάν από σταθερό
    800 100 60 60
  • από κινητό και από το εξωτερικό
    +30 210 950 60 60

  • direct.NNHellas.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Λ. Συγγρού 198, 17671 Aθήνα ΤΗΛ 800 1006060, 210 9506060 E-MAIL info@nndirect.gr WEBSITE www.nndirect.gr